Youmag.gr
Δυνατό και χαλαρωτικό, το ουίσκι αποτελεί το αγαπημένο ποτό και πραγματική απόλαυση για πολλούς. Εάν είστε νέοι στην εμπειρία απόλαυσης του ουίσκι ή αν...

Δυνατό και χαλαρωτικό, το ουίσκι αποτελεί το αγαπημένο ποτό και πραγματική απόλαυση για πολλούς. Εάν είστε νέοι στην εμπειρία απόλαυσης του ουίσκι ή αν θέλετε να επιβεβαιώσετε τις γνώσεις για το αγαπημένο σας ποτό , ρίξτε μια ματιά παρακάτω.

Ιστορία
Το όνομα του το πήρε από την κέλτική λέξη Uisge Beathe η οποία σημαίνει «νερό της ζωής». Η καταγωγή του δεν είναι ακόμα σαφής, καθώς άλλοι την τοποθετούν στην Σκωτία του 15ου αιώνα, άλλοι στην Ιρλανδία, ενώ υπάρχει μια ακόμη θεωρία που υποστηρίζει ότι η αρχική διαδικασία ζύμωσης και απόσταξης ανακαλύφθηκε στην αρχαιότητα σε Αραβικές χώρες.

Η αρχική του χρήση ήταν για φαρμακευτικούς σκοπούς, ενώ έλαβε μαζικές διαστάσεις κατά τον 18ο αιώνα, όπου και δημιουργήθηκαν αποστακτήρια τα οποία στην αρχή λειτουργούσαν παράνομα και νομιμοποιήθηκαν το 1823, με αποτέλεσμα η διαδικασία απόσταξης να αποκτήσει μια πιο επαγγελματική βάση.

Κάποιοι υποστηρίζουν, ότι η αρχική γεύση του ουίσκι είναι πολύ κοντά σε αυτήν που απολαμβάνουμε σήμερα, καθώς οι παραγωγοί του στηρίζονται πολύ στην παράδοση και την κληρονομία και για αυτό κάνουν ότι μπορούν ώστε να διατηρήσουν αναλλοίωτη την γεύση του μέσα στους αιώνες!

Είδη & κατηγορίες
Οι διάφορες ποικιλίες παρασκευάζονται από δημητριακά και βασίζονται κυρίως στο κριθάρι, τη σίκαλη, τον σίτο, και το καλαμπόκι.

Η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ κυμαίνεται από 40% έως 70%.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφοροι τύποι ουίσκι, όπως το σκωτσέζικο, το καναδικό, το αμερικανικό κ.ά., οι οποίοι διακρίνονται από τα χαρακτηριστικά τους, λόγω των διαφορών στον τρόπο παραγωγής, στον τύπο, στο είδος των σιτηρών, καθώς και στην ποιότητα του νερού που χρησιμοποιείται.

Το Σκωτσέζικο ουίσκι είναι το πιο δημοφιλές στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ένω το Jack Daniels είναι η προτιμώμενη μάρκα ουίσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι έμπειροι προτιμούν το ουίσκι σκέτο με πάγο ενώ οι πιο light drinkers το συνδιάζουν με Coca Cola.

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες ουίσκι:
Το malt όπου το παρασκεύασμα δεν είναι προϊόν ανάμειξης ή, έστω, προέρχεται μόνο από ανάμειξη προϊόντων του ίδιου αποστακτηρίου,
και το blended όπου είναι προιον ανάμειξης ουίσκι διάφορων αποστακτηρίων.

Τα βαρέλια

Τα βαρέλια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της γεύσης και του χρώματος του ουίσκι. Χρησιμοποιούνται κυρίως δύο τύποι βαρελιών: αυτά που προηγουμένως περιείχαν Oloroso sherry, και αυτά που περιείχαν bourbon και είναι κατασκευασμένα από αμερικάνικη δρυ. Κάποια αποστακτήρια χρησιμοποιούν καινούργια βαρέλια, άλλα τα ανακατασκευάζουν από επιλεγμένες βαρελοσανίδες που προέρχονται από διάφορα μέρη.

Το μερίδιο των Αγγέλων
Tο μερίδιο των αγγέλων αναφέρεται στο 2% της ποσότητας του ουίσκι που εξατμίζεται, περιέργως, κατά τη διαδικασία της παλαίωσής του μέσα στο βαρέλι.
Περιστάσεις
Το ουίσκι είναι ένα ποτό που ταιριάζει σε όλες τις περιστάσεις! Σε αρκετά μέρη του κόσμου, είναι το ποτό που προτιμούν στις επίσημες περιστάσεις, καθώς και στις τελετές γάμου, όπου ο γαμπρός και η νύφη το πίνουν για να δηλώσουν ότι η σχέση τους θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.

Όπου και όπως και να το προτιμάτε, διαλέξτε τον τύπο και την μάρκα που σας αρέσει και … καλή σας απόλαυση.

No comments so far.

Be first to leave comment below.