Youmag.gr
Ο Martin Seligman, πατέρας της θετικής ψυχολογίας, διατύπωσε τη θεωρία ότι ενώ το 60 τοις εκατό της ευτυχίας καθορίζονται από τα γονίδια και το...

Ο Martin Seligman, πατέρας της θετικής ψυχολογίας, διατύπωσε τη θεωρία ότι ενώ το 60 τοις εκατό της ευτυχίας καθορίζονται από τα γονίδια και το περιβάλλον μας, το υπόλοιπο 40 τοις εκατό είναι στο χέρι μας.

Ο Seligman σε ομιλία του στο Tedx το 2004 περιέγραψε τρία διαφορετικά είδη ευτυχισμένης ζωής: Η «ευχάριστη ζωή» , η οποία είναι γεμάτη απολαύσεις, η «ζωή της δέσμευσης» όπου η χαρά βρίσκετε στην εργασία, την ανατροφή των παιδιών, την αγάπη και την αναψυχή, και η «ζωή του νοήματος» που αφοσιώνεται στην επίτευξη ενός στόχου με κοινωνικό όφελος.

Ο Seligman δήλωσε ότι έμεινε κατάπληκτος από τα αποτελέσματα της έρευνας για την απόλυτη ικανοποίηση. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η επιδίωξη της ευχαρίστησης, δεν έχει σχεδόν καμία συμβολή στη διαρκή ικανοποίηση. Αντ ‘αυτού, η ευχαρίστηση είναι ‘το κερασάκι’ που προσθέτει κάποια γλυκύτητα στις γεμάτες ζωές από την ταυτόχρονη επιδίωξη του νοήματος και της δέσμευσης.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν κοινές συνήθειες που μπορείτε να εισάγετε στην καθημερινότητα σας και να φτάσετε ένα βήμα πιο κοντά στην ευδαιμονία.

Ας δούμε μερικές από τις συνήθεις των Ευτυχισμένων ανθρώπων:

Συναναστρέφονται με χαρούμενους ανθρώπους
Η χαρά είναι μεταδοτική. Η έρευνα Framingham Heart Study, διερεύνησε την εξάπλωση της ευτυχίας πάνω από 20 χρόνια και διαπίστωσε ότι εκείνοι που περιβάλλοντα από χαρούμενους ανθρώπους ‘είναι πιο πιθανό να ευτυχίσουν στο μέλλον’.

Χαμογελάνε όταν το εννοούν
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Academy of Management Journal, είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς όταν χαμογελάτε. Η μελέτη αποκάλυψε ότι το ψεύτικο χαμόγελο, ενώ βιώνετε αρνητικά συναισθήματα, μπορεί να χειροτερέψει τη διάθεσή σας.

Προσπαθούν να είναι ευτυχισμένοι
Ναι – είναι τόσο απλό όσο ακούγεται: η προσπάθεια να νιώσετε ευτυχισμένοι μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματική σας ευημερία, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό της Θετικής Ψυχολογίας. Στις έρευνες αυτές, όσοι ενεργά προσπάθησαν να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι ανέφεραν το υψηλότερο επίπεδο των θετικής διάθεσης.

Έχουν επίγνωση του καλού
Είναι σημαντικό να χαιρόμαστε για ένα μεγάλο, δύσκολο επίτευγμα, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίζουμε και τις μικρότερες νίκες μας. Όπως δήλωσε η Susan Weinschenk, Ph.D. στην εφημερίδα The Huffington Post «Όταν δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο για να παρατηρήσουμε τα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών μας, παίρνουμε πολλές μικρές επιβραβεύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.»

Αφήνουν τον εαυτό τους να χάσουν την αίσθηση του χρόνου
Όταν ασχολείστε μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί, παγιδεύεστε από αυτήν και χάνετε την αίσθηση του χρόνου. Οι χαρούμενοι άνθρωποι αναζητούν αυτή την αίσθηση κατά την οποία μειώνετε η αυτοσυνείδηση και προωθούνται τα συναισθήματα που συνδέονται με την επιτυχία. Όπως εξηγεί το Pursuit-of-happiness.org, «Για να βρεθείτε σε αυτήν τη κατάσταση, θα πρέπει να δείτε τη δραστηριότητα με την οποία ασχολείστε ως εθελοντική, ευχάριστη, προκλητική, με σαφή κατεύθυνση προς την επιτυχία.»

No comments so far.

Be first to leave comment below.